
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebukę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, pssatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg). Warto do codziennej diety włączyć nasiona roślin strączkowych ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B, wysoką zawartość błonnika pokarmowego, niski index glikemiczny IG, stosunkowo wysoką zawartość białka, które może zastąpić produkty mięsne Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, strączki powinny znajdować się w dietach osób cierpiących z powodu otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz u osób będących w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
Twój komentarz