dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
15 Maj

Wiosenny przepis - omlet ze szparagami i wędzonym łososiem

Składniki: 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego, 3 jaja, pół opakowania łososia wędzonego, 5 -8 szparagów zielonych, garść pomidorków koktajlowych, koperek.

Sposób przygotowania: Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić. W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać szparagi i łososia pokrojonego na kilka kawałków. Wszystko wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych. Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut. Gotowy omlet posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ