Dzień herbaty 21.05
Napisany przez Iga Sobczyk Wydarzenia Powrót
W ostatnich czasach coraz większą uwagę zwraca się na herbatę ze względu na jej udokumentowane prozdrowotne właściwości. Najnowsze badania naukowe potwierdzają wysoką zawartość polifenoli, których właściwości antyoxydacyjnne neutralizują wolne rodniki pod warunkiem określonego czasu spożywania. Poza właściwościami antyoksydacyjnymi polifenolom zawartym w herbacie przypisuje się działanie antynowotworowe, stymulujące system immunologiczny, zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi. Herbata wpływa korzystnie wpływ na skład mikroflory jelitowej, przez hamowanie wzrostu niekorzystnych bakterii- co dla mnie jako dla specjalisty od żywienia jelit jest bardzo, bardzo istotne :)
Herbata spożywana w zwyczajowych ilościach jest napojem nieszkodliwym dla zdrowia. **ALE UWAGA- jej negatywne skutki mogą wystąpić w przypadku spożywania dużych jej ilości. Wynika to z nadmiernego spożycia kofeiny oraz wiązania przez polifenole z herbaty żelaza z pokarmu, co ogranicza jego absorpcję w przewodzie pokarmowym nawet o blisko 80%! W przypadku problemów z niedokrwistością nie należy więc popijać posiłków herbatą.
Galeria Dzień herbaty 21.05
Twój komentarz