dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
21 Maj

Dzień herbaty 21.05

W ostatnich czasach coraz większą  uwagę  zwraca się na herbatę ze względu na jej udokumentowane prozdrowotne właściwości. Najnowsze badania naukowe potwierdzają wysoką  zawartość polifenoli, których właściwości  antyoxydacyjnne  neutralizują wolne rodniki pod warunkiem określonego czasu  spożywania. Poza właściwościami antyoksydacyjnymi polifenolom zawartym w herbacie przypisuje się działanie antynowotworowe,  stymulujące system immunologiczny, zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi. Herbata wpływa  korzystnie  wpływ na skład mikroflory jelitowej, przez hamowanie wzrostu niekorzystnych bakterii- co dla mnie  jako dla specjalisty od żywienia  jelit  jest bardzo, bardzo  istotne :)

 

 

 

Herbata spożywana w zwyczajowych ilościach jest napojem nieszkodliwym dla zdrowia. **ALE UWAGA- jej negatywne skutki mogą wystąpić w przypadku spożywania dużych jej ilości. Wynika to z nadmiernego spożycia kofeiny oraz wiązania przez polifenole z herbaty żelaza z pokarmu, co ogranicza jego absorpcję w przewodzie pokarmowym nawet o blisko 80%! W przypadku problemów z niedokrwistością nie należy więc popijać posiłków herbatą.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ