dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
21 Lip

Zdrowe i świadome żywienie kobiet

Świadomość dotycząca zdrowego żywienia i odżywiania stale wzrasta. W dzisiejszych czasach bardzo często do gabinetu  zgłaszają się  kobiety, które chcą zacząć zdrowo się odżywiać. Niestety zgłaszają  się też  kobiety u  których zdiagnozowanie czy wystąpienie choroby (cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, zaparcia, wrzody żołądka, zaburzenia hormonalne: Hashimoto) zmusza je do wizyty w moim gabinecie. Nie ma  jednej uniwersalnej diety dla kobiety. Układając  dietę biorę  pod uwagę takie czynniki jak: stan  zdrowia, wiek, masę ciała, stan fizjologiczny (ciąża,  karmienie piersią, menopauza). Przyjmowane przez kobietę  leki, hormony,  poziom stresu codziennego czy  aktywności fizyczna też  ma bardzo duży wpływ  na to jak ta dieta powinna wyglądać. Poza ogólnymi składnikami diety takimi jak białko, węglowodany i tłuszcze zwracam szczególną uwagę  na mikroodżywianie organizmu- a więc zawartość mikroelementów, witamin i probiotyków. Podstawą dobrze zbilansowanej diety każdej kobiety powinny być węglowodany złożone czyli pełnoziarniste pieczywo i makarony, grube kasze, ryż brązowy. Ten rodzaj węglowodanów dostarcza energii na długi czas  i jest źródłem błonnik pokarmowego, który wpływa na prawidłową  pracę  jelit i zapobiega zaparciom. Zawsze zachęcam  wszystkich do ograniczania węglowodanów prostych czyli cukru, słodyczy i słodkości, które przyczyniają się do powszechnie występującej  insulinooporności,  cukrzycy czy stłuszczenia wątroby. Warto również ograniczyć spożycie soli, której nadmiar zmienia niekorzystnie ciśnienie krwi. Bardzo dużo soli występuję w produktach, które na co dzień spożywamy  (pieczywo, wędliny, konserwy).  W diecie kobiety nie powinno zabraknąć pełnowartościowego białka w tym mięsa, ryb i nasion strączkowych. Do prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego niezbędne są odpowiednie tłuszcze oraz witaminy rozpuszczane w tłuszczach (A, D, E, K). Zazwyczaj wszyscy starają się unikać tłuszczu- zupełnie niepotrzebnie! Paradoksem jest, że niedobór tłuszczu w diecie może utrudniać odchudzanie i nasilać stan zapalny w organizmie.  Warto spożywać dobrej jakości tłuszcze roślinne,  oleje w tym np. mój ulubiony olej lniany. Ma on liczne  działanie prozdrowotne od przeciwzapalnego po kosmetyczne- wpływając na stan włosy, skóry czy paznokci. Jak już o wyglądzie mowa to w prawidłowo zbilansowanej diecie  dla kobiety nie może zabrakować kluczowych witaminy antyoksydacyjnych/ przeciwutleniających  (witamina:  A C,E). Opóźniają one procesy starzenia i chronią przed występowaniem chorób układu neurodegeneracyjnych i nowotworów. Warunkują też zachowanie pięknej i zdrowej skóry co dla każdej kobiety jest bardzo istotnym czynnikiem. Zdrowie każdego organizmu zaczyna się w jelitach. Liczne badania naukowe potwierdzają fundamentalny wpływ ‘’mikroodżywiania’’ z zastosowaniem probiotyków czyli ‘’dobrych bakterii’’  na stan mikroflory układu pokarmowego. W naszych jelitach jest ponad 400 różnych gatunków bakterii a  więc wydaj się  oczywiste, że skład flory jelit w której odbywa się trawienie i wchłanianie składników odżywczych ma kluczowe  znaczenie dla  funkcjonowania całego organizmu. Probiotyki, które zazwyczaj kojarzone są zpodawaniem przy antybiotyku,  regulują biologiczną równowagę mikroflory układu pokarmowego i redukują skłonność do wystąpienia chorób o podłożu bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. W naturalnej postaci probiotyki  znajdują się w  fermentowanej żywności (jogurt, kefir, maślanka czy kiszonki) którą zalecam. Zachęcam również i przypominam o tym aby regularnie badać się i monitorować stan swojego zdrowia bo nie ma ludzi zdrowych- są  tylko niezdiagnozowani ( artykuł napisany dla Gazety Piastowskiej , nr 548, 23-30.07.2021)

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ