dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
12 Sier

Letni przepis: Ciasto arbuzowe na zielonym spodzie

1) Biszkopt: 4 jaja, 150g mąki jasnej, np. orkiszowej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 150g erytrolu, 100g szpinaku mrożonego. Szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć wodę. Zblendować. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Piec 20 minut w 180 stopniach. 


2) Masa serowa:700g serka homogenizowanego waniliowego, 2 łyżki żelatyny lub 1 opakowanie galaretki bez cukru, 150g wody . W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, pozostawić do ostudzenia.  Wymieszać z serkami i przełożyć na wystudzony biszkopt. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

3) Masa arbuzowa:1000g miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej (najlepiej bez cukru) Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. W razie potrzeby dosłodzić erytrolem. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na warstwę waniliową. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ