
Awokado stosuję w profilaktyce i terapii takich chorób metabolicznych jak: cukrzyca, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicrydów. Doskonale spradza się w dietoterapii niedoczynności tarczycy, Hashimoto czy wspomagając odporność organizmu. Owoc jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – cennego antyoksydantu, który wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado powodują, że posiłki są smaczne, zdrowe, zmniejszają uczucie głodu, co jest niezwykle istotne w dietach redukcyjnych. Owoc ten wpływa na prawidłowa pracę jelit zwiększając objętość masy stolca i ułatwia naturalnie wypróżnianie. Awokado ma bardzo duży potencjał prozdrwotny i żywieniowy dlatego chętnie wykrzystuje jego właściwości w układaniu diet dla moich pacjentów.
Twój komentarz