dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
10 Wrze

Co warto wiedzieć o grillu

Co prawda sezon grillowy dobiega już powoli  końca ale pogoda na zbliżający  się weekend zapowiada się fantastycznie  i słonecznie. Bardzo dużo  pytań pojawia się na wizytach  o  dietetyczne grillowanie  bo zazwyczaj zapach dymu i smażonych potraw nie kojarzy się zdrowo.
???Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie. Inne, niezdrowe substancje znajdują się w zwęglonych kawałkach pieczystego.
Jak więc zminimalizować negatywne skutki grillowania????Oto kilka rad:
?Aby zabezpieczyć się przed działaniem tych szkodliwych związków, należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz.
?Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia.
?Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania.
?Przed każdym kolejny grillowaniem, należy dokładnie wyczyścić ruszt

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ