dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
11 Sty

11 stycznia - ŚWIATOWY DZIEŃ WEGETARIAN

Dieta wegetariańska zapewnia zwiększenie ilości błonnika, witamin, potasu, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, co pozwala poprawić stan zdrowia. Jednak restrykcyjne odmiany wegetarianizmu mogą narazić organizm na niedobory białka i witaminy B12. Dowiedz się, na co zwrócić szczególną uwagę, komponując dietę bez mięsa.

Zalety diety wegetariańskiej

Zwiększenie spożywania warzyw i owoców łączy się z dostarczaniem do organizmu większej ilością błonnika pokarmowego, witaminy C i innych składników, takich jak: flawonoidy, tokoferole czy karotenoidy, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym, dolegliwościom układu krążenia, a także zwiększają odporność organizmu na infekcje. Zaletą diety wegetariańskiej jest menu oparte o nieprzetworzone produkty roślinne i zwiększona ilość potasu, magnezu i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybór diety roślinnej wiąże się często z poprawą stylu życia na bardziej zdrowy: unikaniem używek czy zwiększeniem aktywności fizycznej. Urozmaicona dieta o dużej zawartości owoców i warzyw, orzechów, a także produktów zbożowych z pełnego przemiału, uzupełniona nabiałem i jajami (w wersji wegetariańskiej) lub ich pozbawiona (w wersji wegańskiej) pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i może opóźniać procesy starzenia organizmu.

Wegetarianizm to nie tylko dieta

Wegetarianizm to dla wielu osób sposób na życie. Bycie wegetarianinem często nie ogranicza się do stosowania diety bezmięsnej. Wiąże się często z działaniem na rzecz obrony praw zwierząt, wspieraniem działań mających na celu walkę z problemem głodu na świecie czy wspieraniem organizacji ekologicznych. Osoba stosująca dietę bezmięsną nie kupuje zazwyczaj kosmetyków, które były testowane na zwierzętach, albo które zawierają komponenty odzwierzęce. Listę przyjaznych zwierzętom kosmetyków przygotowuje Organizacja PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Popularne wśród wegetarian są również kosmetyki domowego wyrobu. Przygotowują je z produktów kuchni wegetariańskiej. Na wegetariańskich stronach internetowych bez trudu można znaleźć przepis na ogórkowy tonik, maseczkę z fasoli czy szampon z mięty.

Minusy diety wegetariańskiej?

Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne potwierdziło, że prawidłowo zbilansowane dietę wegetariańską i wegańską mogą stosować dorośli i dzieci. Natomiast restrykcyjna i źle zbilansowana dieta może doprowadzić do niedoborów m.in.: białka i niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie wytwarza, składników mineralnych, takich jak wapń czy żelazo, oraz witaminy B12. Długotrwałe niedobory witamin i minerałów mogą spowodować szkody w organizmie zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.

Rodzaje diet wegetariańskich

Dieta wegetariańska ma kilka odmian w zależności od dobieranych do niej produktów. Najczęściej wyróżniamy następujące jej rodzaje:

  1. WEGANIZM – jadłospis jest oparty wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego (zboża, owoce, warzywa, orzechy). Weganizm zakłada całkowite wykluczenie z użycia produktów pochodzenia zwierzęcego, poczynając od produktów spożywczych (mięso, ryby, jaja, mleko, a nawet miód), a kończąc na odzieży ze skóry, jedwabiu czy wełnie.

Weganizm ma kilka odmian:

  • frutarianizm – dieta oparta głównie na owocach
  • witarianizm – dieta, na którą składają się wyłącznie surowe warzywa i owoce
  1. LAKTO‑WEGETARIANIZM – poza produktami roślinnymi do diety włącza się również mleko i jego przetwory.
  2. LAKTO‑OWO–WEGETARIANIZM – dieta zawiera produkty pochodzenia roślinnego, mleko i jaja.
  3. SEMI‑WEGETARIANIZM – z diety wyklucza się jedynie czerwone gatunki mięsa, oprócz produktów roślinnych spożywane są: ryby, drób, jaja i mleko.

Wegetarianizm staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Szacuje się, że obecnie w Polsce jest ponad milion wegetarian.

** ze strony internetowej:  https://sante.pl/jedz-zdrowo/wegetarianizm-wplyw-diety-wegetarianskiej-na-zdrowie/

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ