
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać drożdże i masło, wymieszać 8 s/obr. 4.
- Dodać cukier, jajka i śmietanę, wyrobić 2 min/.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej marmoladę, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na trzy równe części (ok. 300 g każda).
- Pierwszą część ciasta rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Koło podzielić nożem na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczkę odwazonej marmolady, następnie delikatnie zwinąć rogalik, zaczynając od szerszego boku. Docisnąć rogi, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia i wygiąć w kształt półksiężyca. Czynności powtórzyć dla pozostałych części ciasta.
- Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 4-5 cm odstępy. Posmarować białkiem za pomocą pędzelka, posypać cukrem pudrem, następnie piec ok. 15 min (200°C) lub do momentu, aż rogaliki będą złotobrązowe. Odstawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.
- Rogaliki z marmoladą podawać jako deser.
Twój komentarz