Sos śmietanowo-pomidorowy: 200 g śmietany, 12% tłuszczu, 40 g przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego ¼ łyżeczki soli, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, ¼ pęczka szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
Wegetariańskie burgery: 110 g płatków owsianych, 30 g ziaren słonecznika, 50 g siemienia lnianego, 100 g czerwonej cebuli , 2 ząbki czosnku, 80 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki, 480 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (2 puszki), dokładnie odsączonej z zalewy, ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego do smaku, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego, 1 łyżeczka kolendry, mielonej, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego, 1 ¾ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej, 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego, 60 g ogórka, pokrojonego w plastry, 150 g pomidora, pokrojonego w plastry, olej rzepakowy, do natłuszczenia, 8 bułek do hamburgerów , sałata masłowa lub roszponka, do środka burgerów (ok. 50 g)
Twój komentarz