dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
08 Paź

Dyniowa sałatka z serem pleśniowy

Składniki:  1 dynia hokkaido (około 2kg), 1łyżeczka suszonego tymianku, 100g orzechów włoskich, 150g niebieskiego sera pleśniowego, 50 graów pestek dyni podprażonych na suchej patelni,  oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :) Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski. Posypujemy całość orzechami włoskimi , pestkami dyni i pokruszonym serem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ