Składniki: 250g batata, 2 ząbki czosnku, 1,5 cm korzenia imbiru ,100g soczewicy czarnej lub czerwonej
400g passaty pomidorowej , 100g wody , 20g oleju rzepakowego , 5g łyżeczka erytrolu, Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra, 50g mleka kokosowego
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.
Twój komentarz