dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
07 Gru

BEZGLUTENOWY tort orzechowy z kremem kawowym [Thermomix]

Biszkopt bezglutenowy: 350 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek, 65 g cukru, drobnego, do wypieków,10 jajek masło, do natłuszczenia formy, 1 szczypta soli

Krem kawowy: 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, 1 jajko, sparzone, 5 łyżek espresso, zaparzonego ostudzonego, plus dodatkowa ilość do nasączenia biszkoptu. Złożenie tortu: 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych, wiórki czekoladowe, do dekoracji orzechy włoskie.

Sposób przygotowania

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić do przygotowania kremu.

Biszkopt bezglutenowy

  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, zmielić 15 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej drobny cukier, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej 250 g zmielonych orzechów, odstawić. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. W tym czasie dno tortownicy (Ø 21 cm) natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3 min - 3 min 30 s/obr. 3.5 lub do momentu uzyskania konsystencji sztywnej piany. Ubijać bez założonej miarki 2 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony wcześniej cukier (patrz wskazówka).
  5. Dodać żółtka, ubijać 40 s/obr. 4.
  6. Ubijać bez założonej miarki 1 min/obr. 4, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważone wcześniej orzechy. Zdjąć motylek. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 40-50 min (170°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące i motylek.

Krem kawowy

  1. Zalożyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać przygotowany wcześniej cukier puder, dodać masło, ubijać 2 min 30 s/obr. 4.
  2. Dodać jajko, wymieszać bez założonej miarki 30 s/obr. 4, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodawać stopniowo łyżkami kawę.

Złożenie tortu

  1. Całkowicie ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć espresso. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze, posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć ½ kremu kawowego. Przykryć drugim blatem. Pozostałą część kremu cienko rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, Boki tortu obsypać pozostałą częścią zmielonych orzechów. Bezglutenowy tort orzechowy z kremem kawowym udekorować wiórkami czekoladowymi i połówkami orzechów włoskich. Do momentu podania przechowywać w lodówce.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ