dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
07 Gru

KETO deska z pesto szpinakowym [Thermomix]

Składniki: 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej, 20 g mleka, 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki, 80 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych, 150 g liści szpinaku/ mix sałat, ząbek czosnku,60 g oliwy z oliwek, 80 g pestek dyni/ sezamu lub słonecznika,  sół, pieprz, 12 plastrów szynki parmeńskiej.

 

Sposób przygotowania

  1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać 1-2 min/obr. 4. Sprawdzić konsystencję, w razie potrzeby wydłużyć czas ubijania (patrz wskazówka). Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, oddzielając masło od maślanki (patrz wskazówka). Masło przepłukać pod zimną wodą, dokładnie odciskając płyn kopystką. Opłukać naczynie miksujące i motylek.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć przygotowane masło, podzielone na kawałki, dodać mleko, ubijać 2 min/obr. 3.5. Ubite masło rozsmarować grubą warstwą na desce do krojenia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć parmezan i orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 10. 1 łyżkę rozdrobnionego parmezanu z orzechami odłożyć do dekoracji.
  4. Do naczynia miksującego dodać szpinak, czosnek, oliwę, sól i pieprz, zmiksować 20 s/obr. 8. Pesto przełożyć na masło, tworząc nieregularne wzory. Udekorować szpinakiem i pozostałym rozdrobnionym parmezanem z orzechami. Dookoła rozłożyć szynkę. Deskę masła z pesto szpinakowym podawać z pieczywem (patrz wskazówka).

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ