
Składniki : 85 g płatków owsianych górskich/ błyskawicznych/ lub musli, 100 g orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych, szczypta soli himalajskiej, 120 g masła orzechowego niesolonego, 5 łyżek miodu, 30 g wiórków kokosowych, 15 g żurawiny/ rodzynki, czekolada deserowa lub gorzka (100 g).
Rozgrzać patelnię i wrzuć płatki owsiane, wiórki kokosowe. Prażyć je przez około 6 minut mieszając aby nie przypalić. Orzeszki ziemne lub dowolne ulubione orzeszki - można lekko zmielić. Uprażone orzechy i płatki wrzucić do miski. Na patelni podgrzać przez około 2 minuty masło orzechowe, miód i sól. Dodać do płatków, orzechów. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do foremek, wstawić do lodówki na około 2h. Po wyznaczonym czasie wyjąc batony z foremek i oblać je roztopioną czekoladą gorzką/ lub deserową, posypać orzeszkami ( zmielonymi lub rozdrobnionymi nożem) i żurawiną. Smacznego :)
Twój komentarz