
Sposób przygotowania (THERMOMIX)
- Formę (30 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć 70 g czekolady, rozdrobnić 4 s/obr. 7. Przełożyć do miski z orzechami.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionymi orzechami i czekoladą, odważyć do niej musli, wymieszać, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć miód i 80 g masła, roztopić 5 min/50°C/obr. 1. Przelać do miski z rozdrobnionymi orzechami, czekoladą i musli, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać kopystką. Odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 150 g czekolady i 50 g masła, roztopić 5 min/50°C/obr. 1. Polewę czekoladową przełożyć na schłodzoną masę, wyrównać kopystką. Odstawić do lodówki na min. 1 godz. Batoniki owsiano-orzechowe pokroić na 15 kawałków i podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę albo przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Twój komentarz