
Ciasto
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Orzechy przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i imbir, rozdrobnić 15 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, jajka, olej, cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, wymieszać 30 s/obr. 5. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, wymieszać kolejne 20 s/obr. 5. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać jego powierzchnię kopystką.
- Piec 45 min (180°C).
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz., następnie przekroić wzdłuż na 2 blaty za pomocą długiego, ostrego noża. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Krem
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić 30 s/obr. 10.
- Założyć motylek. Dodać ser mascarpone, wymieszać 25 s/obr. 4. Zdjąć motylek. Połowę kremu rozsmarować na przekrojonym blacie ciasta, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu.
- Ciasto marchewkowe podawać jako deser.
Twój komentarz