dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
03 Luty

Dzień ciasta marchewkowego 3 marca :)

THERMOMIX: Składniki, Ciasto: 75 g orzechów włoskich, łuskanych, 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki, 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry, 4 jajka, 200 g oleju słonecznikowego, 150 g cukru, 350 g mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki cynamonu, mielonego, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g wiórków kokosowych

Krem, 150 g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 500 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki

Ciasto

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Orzechy przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i imbir, rozdrobnić 15 s/obr. 5.
  4. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, jajka, olej, cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, wymieszać 30 s/obr. 5. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, wymieszać kolejne 20 s/obr. 5. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać jego powierzchnię kopystką.
  5. Piec 45 min (180°C).
  6. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz., następnie przekroić wzdłuż na 2 blaty za pomocą długiego, ostrego noża. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Krem

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić 30 s/obr. 10.
  2. Założyć motylek. Dodać ser mascarpone, wymieszać 25 s/obr. 4. Zdjąć motylek. Połowę kremu rozsmarować na przekrojonym blacie ciasta, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu.
  3. Ciasto marchewkowe podawać jako deser.

Twój komentarz




POKAŻ
POKAŻ