dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
03 Luty

Dzień ciasta marchewkowego 3 marca :)

THERMOMIX: Składniki, Ciasto: 75 g orzechów włoskich, łuskanych, 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki, 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry, 4 jajka, 200 g oleju słonecznikowego, 150 g cukru, 350 g mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki cynamonu, mielonego, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g wiórków kokosowych

Krem, 150 g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 500 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki

Ciasto

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Orzechy przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i imbir, rozdrobnić 15 s/obr. 5.
  4. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, jajka, olej, cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, wymieszać 30 s/obr. 5. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, wymieszać kolejne 20 s/obr. 5. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać jego powierzchnię kopystką.
  5. Piec 45 min (180°C).
  6. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz., następnie przekroić wzdłuż na 2 blaty za pomocą długiego, ostrego noża. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Krem

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić 30 s/obr. 10.
  2. Założyć motylek. Dodać ser mascarpone, wymieszać 25 s/obr. 4. Zdjąć motylek. Połowę kremu rozsmarować na przekrojonym blacie ciasta, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu.
  3. Ciasto marchewkowe podawać jako deser.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ