Szpinak na anemię?
Szpinak jest uważany za skarbnicę żelaza, które jest polecane w leczeniu anemii. Tymczasem produkty roślinne (w tym także szpinak) jako źródła żelaza zupełnie się nie sprawdzają. Podobna ilość żelaza, co w szpinaku, znajduje się w wołowinie, jednak z tego pierwszego przyswoimy go tylko 1 proc., a z wołowiny aż 20 proc.
Szpinak obniża ciśnienie
Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca.
*https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-miazdzyca-aa-BZYG-6ZQH-rMUx.html
Twój komentarz