Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.
- Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.
- Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4. Dodać rozdrobnioną czekoladę z orzechami, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
- Piec 20-25 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić muffiny w formie na 5 min do ostygnięcia. Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
- Muffiny bananowo-czekoladowe z orzechami podawać do herbaty lub kawy zbożowej.
Twój komentarz