dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
30 Marz

THERMOMIX : Mufiny bananowo- czekoladowe z orzechami

Składniki

  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 370 g bananów, pokrojonych na kawałki
  • 1 jajko
  • 170 g cukru
  • 50 g oleju
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego, w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.
  5. Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.
  6. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4. Dodać rozdrobnioną czekoladę z orzechami, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
  7. Piec 20-25 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić muffiny w formie na 5 min do ostygnięcia. Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
  8. Muffiny bananowo-czekoladowe z orzechami podawać do herbaty lub kawy zbożowej.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ