dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
28 Kwie

Grillowanie

Sezon grillowy już się rozpoczął!😜😜 Coraz częściej z ogródków można wyczuć znany nam wszystkim zapach dymu i smażonych potraw, które na ogół nie należą do najzdrowszych.
👉👉👉Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie. Inne, niezdrowe substancje znajdują się w zwęglonych kawałkach pieczystego.
Jak więc zminimalizować negatywne skutki grillowania?🤔🤔🤔Oto kilka rad:
👉Aby zabezpieczyć się przed działaniem tych szkodliwych związków, należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz.
👉Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia.
👉Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania.
👉Przed każdym kolejny grillowaniem, należy dokładnie wyczyścić ruszt

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ