
Kontakt:
- 512 385 980

dr Iga Sobczyk
OPINIA PACJENTA: jestem pod wrażeniem ludzkiego, ciepłego podejścia tej młodej lekarki do pacjenta. Bardzo dobrze diagnozuje, pomaga! Polecam
Składniki: spód: 4 jajka, 50g mąki np. orkiszowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g erytrolu, 50g masła
50g gorzkiej czekolady, 4 łyżki sezamu. Masa serowa: 2 opakowania (2 x 200g) serków twar. o smaku brzoskwiniowym, 2 opakowania (150g) jourtu Skyr naturalnego, 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej (bez cukru) owoce: 2 brzoskwinie. Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej.
Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką, sezam i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.
Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.
Twój komentarz