
Sposób przygotowania
- Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć sucharki, rozdrobnić 5 s/obr. 6.
- Dodać krem orzechowo-czekoladowy, wymieszać 15 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki na min. 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Masa truskawkowa
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji/obr. 3. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować 30 s/obr. 10.
- Dodać jogurt, wymieszać 5 s/obr. 5.
- Założyć motylek. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo wlewać cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę, wymieszać 30 s/obr. 4.
- Dodać ubitą wcześniej śmietanę, wymieszać 15 s/obr. 2. Zdjąć motylek. Masę truskawkową przelać na przygotowany wcześniej spód, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Masa waniliowa
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niej żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek kremowy i jogurt, wymieszać 15 s/obr. 3.
- Założyć motylek. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo wlewać cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę, wymieszać 30 s/obr. 4. Zdjąć motylek. Masę waniliową delikatnie wylać na tężejącą masę truskawkową. Sernik odstawić do lodówki na min. 6 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki. Sernik podawać schłodzony, udekorowany odważonymi truskawkami.
Twój komentarz