DZIEŃ ARBUZA
Napisany przez Iga Sobczyk Wydarzenia Powrót
Arbuz nie bez powodu kojarzy się wszystkim z latem :) Jest rośliną ( warzywem!) z rodzaju dyniowatych. Charakteryzuje się wysoką zawartością wody (94%) oraz niewielką ilością witamin i mienrałów. Duża zawartość wody ma działanie moczopędne. Bardzo dobrze nawadnia. Z punktu biochemicznego arbuz jest bogaty w karotenoidy, likopen, luteinę, zeaksantyny. Karotenoidy to antyoksydanty i naturalne pigmenty, które odpowiadają za czerwoną barwę miąższu arbuza. Pestki arbuza wykazują właściwości przeciwgrzybicze. Za głównego przedstawiciela karotenoidów uważa się likopen, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu, przez co obniża ciśnienie w żyłach i tętnicach. Ponadto hamuje namnażanie się w naczyniach krwionośnych wolnych rodników, które powodują ich mechaniczne uszkodzenia.
Wartości odżywcze arbuza w 100 g to 30 kca w tym WĘGLOWODANY - 8,00g (!) czyli idelane zródło cukrów prostych, których ja z pozycji dietetyka staram się unikać :) Poza tym arbuz posiada wysoki indeks glikemiczny (ok. 80_natomiast ładunek glikemiczny arbuza jest niski, jedynie 6,5, co oznacza, że może znaleźć się także od czasu do czasu w dietach o niskim ładunku glikemicznym (oczywiście w odpowiednim połączeniu :) )
Twój komentarz