dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
17 Wrze

I coś dla moich bezglutenowych Pacjentów :) Bułki migdałowo- białkowe

Składniki: 300 g migdałów, ze skórką, 50 g łusek babki płesznik (psyllium), mielonych lub 50 g łusek babki jajowatej,  3 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego (12 g), 1 łyżeczka soli, 5 białek , 45 g octu jabłkowego lub 45 g białego octu winnego, 375 g gorącej wody

Sposób przygotowania THERMOMIX

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, dodać łuski babki płesznik, zmielić 10 s/obr. 9.
  3. Dodać proszek do pieczenia i sól, zmiksować Turbo/0.5 s/4 razy. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać białka i ocet, wyrobić Ciasto /20 s.
  5. Dodać gorącą wodę, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto będzie miało lepką konsystencję. Przełożyć do innego naczynia. Nabierając ciasto łyżką, formować 12 równych bułek i układać na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Piec 50-55 min (180°C) lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Pozostawić na blasze do pieczenia ok. 5 min przed przełożeniem na kratkę do studzenia. Bezglutenowe bułki migdałowo-białkowe podawać na ciepło lub po ostudzeniu z wybranymi dodatkami.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ