dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
24 Wrze

Serniczek waniliowy z nutą pomarańczy z polewą czekoladową

Składniki:
Ser twarogowy półtłusty 800g porcja, Sok z pomarańczy 50g 5 łyżek, Skórka pomarańczowa starta 3łyżki, erytrol/ksylitol lub inny słodzik w proszku 100g, Mąka kukurydziana 40g 4 łyżki, Żółtko jaja 160g 6 sztuki, Białko jaja 300g 10 sztuk

Składniki na masę czekoladową:
czekolada gorzka 80g-100g
erytrol/miód 40g 4 łyżki
Mleko
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, również boki. Twaróg, żółtka, sok, skórkę z pomarańczy, wanilię
oraz słodzik umieścić w misce i połączyć mikserem. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno
dodając szczyptę soli. ¼ masy białkowej dodać do masy serowej, wymieszać energicznie, aby trochę rozluźnić twaróg. Dodać
resztę ubitego białka, delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku
w temp. 180 stopni około 50 minut. Studzić w lekko otwartym piekarniku.
Przygotowanie masy czekoladowej:
W tym celu do garnuszka wlewamy wrzątek, wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka.
Miskę umieszczamy na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka i dalej mieszamy. Masę o odpowiedniej konsystencji wylewamy na wierzch ciasta.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ