ZAKWAS....
Napisany przez Iga Sobczyk Artykuły Powrót
Zakwas od wieków uważany jest za zródło zdrowia dla jelit a przez to dla całego organizmu ponieważ jest natualnym PROBIOTYKIEM - zawiera w swoim składzie dobroczynne bakterie. Słowo PROBIOTYK pochodzi z języka greckiego „pro bios”, co znaczy „dla życia”. Do probiotyków zaliczymy żywe, niepatogenne mikroorganizmy, w tym szczepy bakterii Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus oraz grzyby i drożdże z rodzajów Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces boulardi [FAO/WHO, 2002]. Mikroorganizmy te po wprowadzeniu do wnętrza organizmu wywierają pozytywy i udokumentowany wpływ na jego zdrowie i funkcjonowanie.. W efekcie czego wpływają na zmniejszenia ryzyka wystąpienia określonych chorób o podłożu metabolicznym. Przyczyniają się one do stabilizacji populacji mikroorganizmów jelitowych, jak też i aktywności enzymatycznej w przewodzie pokarmowym danego organizmu. Poprzez swoje naturane BIO-właściwości wpływają pozytywnie na zdrowie organizmu. Co w sezonie licznych infekcji czy grypy jest najbardziej istotne.
Zakwas z buraków zawiera duże ilości cennej witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jest także źródłem takich mikroelementów jak, żelazo, wapń, potas i magnez. Posiada bardzo dobre właściwości PROBIOTYCZNE dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji buraków. Najlepszy pod względem zdrowotnym będzie oczywiście zakwas z buraków wykonany w domu z wykorzystaniem naturalnych składników - do czego zachęcam :)
Inne PROBIOTYKI to: produkty fermentowane mleczne, kiszonki oraz kombucha :)
Twój komentarz