dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
06 Paź

dr IGA SOBCZYK DOBRY DIETETYK poleca: HIT czy KIT

Mimo że różnica w zawartości białka między tymi produktami wynosi zaledwie 5g na każde 100g, co w przypadku jednego plasterka może wydawać się niewielką różnicą, warto zwrócić uwagę na istotnie niższą kaloryczność sera proteinowego (355 vs. 198 kcal w 100g). Active protein zawiera ponad 3-krotnie mniej tłuszczu, co w przypadku sera żółtego bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe staje się duża zaletą.

Ser Active zawiera w przeliczeniu na 4 plastry o 147,5mg wapnia więcej, czyli w przypadku zalecanego spożycia 1000mg (w wieku 19-50 lat) jest to znacząca różnica.

Warto rozważyć możliwość zastąpienia tradycyjnego sera żółtego serem Active, nie tylko ze względu na większą ilość białka. Taka zamiana może być szczególnie korzystna dla osób, które borykają się z niedoborami wapnia, z chorobami serca, wysokim poziomem cholesterolu.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ