dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
25 List

Jesienny przepis: Dahl z czarną soczewicą

składniki:  250g batata, 2 ząbki czosnku, 1,5 cm korzenia imbiru, 100g soczewicy czarnej lub czerwonej 
400g passaty pomidorowej,100g wody , 30g oleju rzepakowego ,5g łyżeczka erytrolu,Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra ,30g mleka kokosowego

 

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ