Sposób przygotowania
Karmelizowany słonecznik
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Blachę i prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier i mleko, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać słonecznik, odparowywać 9 min/Varoma//obr. . Przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić kopystką po całej powierzchni. Piec 14-16 min (170°C) lub do momentu, aż słonecznik nabierze złotobrązowego koloru. W połowie czasu pieczenia przemieszać słonecznik, aby równomiernie się rumienił. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Blachę ze słonecznikiem wyjąć, nie wyłączając piekarnika. Karmelizowany słonecznik pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia, następnie połamać na mniejsze kawałki.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć połamany na kawałki karmelizowany słonecznik, rozdrobnić 5-6 s//obr. 4. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
Biszkopt kakaowy
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, podgrzewać 6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać 6 min/obr. 4.
- Dodać wokół motylka mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i olej, wymieszać 5 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzić. Piec ok. 35 min (170°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia (min. 30 min). W tym czasie przygotować krem kajmakowy ze słonecznikiem. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
Krem śmietanowy i krem kajmakowy ze słonecznikiem
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 200 g śmietany, dodać 200 g mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, ubijać obr. 3 (patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Zdjąć motylek. Krem śmietanowy przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 200 g śmietany, dodać pozostałe 300 g mascarpone i masę kajmakową, ubijać obr. 3 (patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Zdjąć motylek.
- Dodać 180 g rozdrobnionego słonecznika, wymieszać kopystką, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego kawę, odstawić. Ostudzony biszkopt wyjąć z formy, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przekroić poziomo na 2 równe blaty. Dolny blat umieścić ponownie w formie (30 x 24 x 6 cm) i nasączyć go połową odważonej kawy. Nałożyć krem kajmakowy ze słonecznikiem i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć pozostałą kawą, następnie wyłożyć krem śmietanowy. Całą powierzchnię ciasta posypać pozostałym karmelizowanym słonecznikiem. Ciasto odstawić do lodówki na min. 6 godz. Ciasto słonecznikowiec podawać jako deser.
Twój komentarz