dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
30 List

Weekendowy przepis - SŁONECZNIKOWIEC [thermomix]

Składniki: Karmelizowany słonecznik: 100 g masła, pokrojonego na kawałki, 100 g cukru/ erytrytolu,40 g mleka, 300 g słonecznika łuskanego

Biszkopt kakaowy: 10 jajek, 100 g erytrytolu, 190 g mąki pszennej, 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 szczypta soli, 40 g oleju

Krem śmietanowy i krem kajmakowy ze słonecznikiem:  800 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej,500 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki,1 łyżeczka cukru waniliowego, 300 g masy kajmakowej, schłodzonej, podzielonej na kawałki, 250 g kawy, zaparzonej, typu espresso lub rozpuszczalnej, ostudzonej

 

Sposób przygotowania

Karmelizowany słonecznik

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Blachę i prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier i mleko, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać słonecznik, odparowywać 9 min/Varoma//obr. . Przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić kopystką po całej powierzchni. Piec 14-16 min (170°C) lub do momentu, aż słonecznik nabierze złotobrązowego koloru. W połowie czasu pieczenia przemieszać słonecznik, aby równomiernie się rumienił. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Blachę ze słonecznikiem wyjąć, nie wyłączając piekarnika. Karmelizowany słonecznik pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia, następnie połamać na mniejsze kawałki.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć połamany na kawałki karmelizowany słonecznik, rozdrobnić 5-6 s//obr. 4. Przesypać do innego naczynia, odstawić.

Biszkopt kakaowy

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, podgrzewać 6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać 6 min/obr. 4.
  2. Dodać wokół motylka mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i olej, wymieszać 5 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzić. Piec ok. 35 min (170°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia (min. 30 min). W tym czasie przygotować krem kajmakowy ze słonecznikiem. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.

Krem śmietanowy i krem kajmakowy ze słonecznikiem

  1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 200 g śmietany, dodać 200 g mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, ubijać obr. 3 (patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Zdjąć motylek. Krem śmietanowy przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 200 g śmietany, dodać pozostałe 300 g mascarpone i masę kajmakową, ubijać obr. 3 (patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Zdjąć motylek.
  3. Dodać 180 g rozdrobnionego słonecznika, wymieszać kopystką, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego kawę, odstawić. Ostudzony biszkopt wyjąć z formy, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przekroić poziomo na 2 równe blaty. Dolny blat umieścić ponownie w formie (30 x 24 x 6 cm) i nasączyć go połową odważonej kawy. Nałożyć krem kajmakowy ze słonecznikiem i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć pozostałą kawą, następnie wyłożyć krem śmietanowy. Całą powierzchnię ciasta posypać pozostałym karmelizowanym słonecznikiem. Ciasto odstawić do lodówki na min. 6 godz. Ciasto słonecznikowiec podawać jako deser.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ