dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
08 Gru

ZIMOWY PRZEPIS - Ciasto marchewkowe

Opis:300g (4-6 sztuk) marchewek, 240g (5 sztuki) jaja,  60 g (2 łyżki masła orzechowego), 150g (15 płaskich łyżek) mąki dowolnej, 150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej, 100g (10 łyżek) oleju rzepakowego, 200g (kubek) jogurtu naturalnego, 120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu, 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia, 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej, 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika, 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego
60g (4 łyżki) masła orzechowego
1g (szczypta) cynamonu
40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

Posypka:
100g (6 łyżek) nasion słonecznika,25g (łyżka) miodu, Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ