dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
12 Kwie

ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY 12.04

Dzisiaj Światowy Dzień Czekolady NAJlepsza jest gorzka- o maxymalnej zawartości kakao Co warto wiedzieć na jej temat z naukowego punku widzenia DOBREGO DIETETYKA

- To wyrób z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i innych dodatków. Obecne w czekoladzie flawonoidy (polifenole) wykazują działanie antynowotworowe oraz psychoaktywne:

kofeina – ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie

teobromina – aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główny alkaloid charakterystyczny dla czekolady.

anandamid – psychoaktywny endokannabinoid, fenyloetyloamina czy teofilina. Czekolada może być: gorzka, mleczna, deserowa, biała

A jaki jest Wasz ulubiony rodzaj czekolady?

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ