dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
15 Czerw

Pizza Margherita [THERMOMIX]

Ciasto na pizzę

  • 220 g wody, w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
  • 400 g mąki pszennej, sól 
  • 30 g oliwy/ oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczeni

Dodatki, 200 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki, 250 g krojonych pomidorów, z puszki, przyprawy,  1 łyżka oleju 

Ciasto na pizzę

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).

Dodatki

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i w razie potrzeby pozostawić do odsączenia na 10 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić oliwą, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka). Rozłożyć ciasto na przygotowanej wcześniej blasze i uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami (patrz wskazówka). Utworzyć niewysoki brzeg na całym obwodzie ciasta.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, ułożyć na cieście. Następnie na pomidorach ułożyć odsączoną mozzarellę, posypać solą, polać oliwą i posypać 5 porwanymi liśćmi bazylii. Piec 20 min (220°C). Wierzch pizzy posypać pozostałymi liśćmi bazylii. Pizzę margherita podawać na gorąco.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ