Ciasto na pizzę
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
Dodatki
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i w razie potrzeby pozostawić do odsączenia na 10 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić oliwą, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka). Rozłożyć ciasto na przygotowanej wcześniej blasze i uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami (patrz wskazówka). Utworzyć niewysoki brzeg na całym obwodzie ciasta.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, ułożyć na cieście. Następnie na pomidorach ułożyć odsączoną mozzarellę, posypać solą, polać oliwą i posypać 5 porwanymi liśćmi bazylii. Piec 20 min (220°C). Wierzch pizzy posypać pozostałymi liśćmi bazylii. Pizzę margherita podawać na gorąco.
Twój komentarz