dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
07 Czerw

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką [THERMOMIX]

Kruszonka, 50 g mąki pszennej,50 g cukru,50 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki. Ciasto:  250 g mleka, 50 g cukru,30 g drożdży świeżych, pokruszonych, 2 jajka,520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu, 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki,  2 łyżeczki cukru wanilinoweg, 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania

Kruszonka: Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić 10-15 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.

Ciasto

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1. W tym czasie rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto umieścić w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Drożdżówki

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  2. Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką.
  3. Piec ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast. Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ