dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
01 Lip

Międzynarodowy Dzień Owoców - 1 LIPCA

Najnowsze  badania naukowe potwierdzają, że  awokado  uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Jako specjalista wykorzystuję go do mikroodżywiania :) Jego miąższ ma cztery razy większą gęstość odżywczą niż jakikolwiek inny owoc. Awokado to owoc odżywczy, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy)  oraz ma bardzo dobry stosunek/ proporcję  wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6.Obfituje w sterole roślinne (fitosterole), luteinę  i beta-sitoserol. Awokado ma w sobie: potas, miedź, fosfor, magnezi żelazo, jak również witaminy C, A i E działające antyoksydacyjnie, witaminę K oraz witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy. 

Awokado stosuję w profilaktyce i terapii takich chorób metabolicznych jak: cukrzyca, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze,  podwyższony poziom  cholesterolu i trójglicrydów. Doskonale spradza się w dietoterapii niedoczynności tarczycy, Hashimoto czy wspomagając odporność organizmu.  Owoc jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – cennego antyoksydantu, który wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe  zawarte w awokado powodują, że posiłki są smaczne,  zdrowe, zmniejszają uczucie głodu, co jest niezwykle istotne w dietach redukcyjnych. Owoc ten  wpływa na prawidłowa pracę jelit  zwiększając  objętość masy stolca i ułatwia naturalnie  wypróżnianie.  Awokado ma bardzo duży potencjał prozdrwotny i żywieniowy  dlatego chętnie wykrzystuje jego właściwości w układaniu diet dla moich pacjentów. 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ