dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
12 Sier

Lekkostrawne ciasto marchewkowe z bananem

Ciasto: 230g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,150g  cukru, 80g posiekanych (orzechów, pestek dyni, ziaren słonecznika),  250g marchewki , 2 dojrzałe banany, 4 duże jajka, 150ml oleju
Wierzch: 250g serka mascarpone, 1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii lub parę kropli aromatu waniliowego, 2 łyżki cukru pudru.

Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem,  startą marchewką , rozgniecionymi bananami oraz pozostałymi składnikami.  wymieszac mikserem. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder,  wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch ostygniętego ciasta. 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ