dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
12 Sier

Lekkostrawne ciasto: szarlotka

Składniki: 1 kg jabłek (ok. 5 sztuk), 180 g kaszy manny, 130 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g cukru, 180 g zimnego masła, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, garść orzechów (włoskie lub pestki dyni, ziarna słonecznika, sezam).

Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z cynamonem i przyprawą do piernika. W misce wymieszaj kaszę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją masłem. Na dno wsyp szklankę suchych składników a na to połowę jabłek. Na jabłka daj kolejną warstwę suchej mieszanki, na to znów jabłka i ostatnią 3 szklankę mieszanki. Posyp orzechami i zetrzyj na tarce masło- posyp nim równomiernie górę ciasta. Piecz 45-50 minut.

 

***  https://odzywianie.wprost.pl/przepisy/11183800/najlatwiejsza-szarlotka-sypana-z-kasza-manna-chrupiaca-i-pyszna-przygotujesz-ja-w-15-minut.html 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ