Masło orzechowe jest niezwykle cenione w dietetyce ze względu na składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne: obniża poziom cholesterolu we krwi, skutecznie chroni przed chorobami układu krążenia, takimi jak miażdżyca, a w konsekwencji przed zawałem, zatorem udarem mózgu. Znajdziemy w nich też korzystne roślinne białka, potas, magnez, błonnik i witaminę E. To prawdziwa bomba substancji odżywczych i MIKROODŻYWCZYCH dla naszego mózgu oraz jelit ( gdzie jest centrum układu immunologicznego/ odpornościowego).
A jak jest w przypadku masło orzechowego w wersji wysokobiałkowej? Różnica w ilości białka pomiędzy produktem standardowym a proteinowym wynosi 6g/100g produktu. Zakładając, że jednorazowe spożycie masła orzechowego nie jest duże (ok. 25g produktu- łyżka) to różnica ilości przyjętego białka jest po prostu śladowa. werska wysokobiałkow jest po prostu uzupełniona o dodatek odżywki białkowej.
Masło orzechowe z orzechów arachidowowychma jeszcze jedną cenną zaletę – mogą przeciwdziałać nowotworom. Zawierają bowiem dużo resweratrolu (substancji będącej polifenolem – jednym z antyoksydantów). Antyoksydanty oczyszczają organizm z toksyn i neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Ich rola jest nieoceniona nie tylko w przypadku zapobiegania chorobom nowotworowym, ale również neurodegeneracyjnym i miażdżycy. To dzięki ich obecności, orzechy mają tak korzystny wpływ na układ nerwowy i krążenia.
Galeria DIETETYKA sprawdza: HIT czy KIT
Twój komentarz