dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
04 Paź

JESIENNY PRZEPIS - Zupa krem z batata

Składniki: 600g (1 duży) batat, 200g (1 średnie) kwaśne jabłko, 4g (2 ząbki) czosnku, 3g (1 cm) korzenia imbiru, 20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy, 750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem), opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego, opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry, Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do themomixera i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całosć zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ