dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
28 Marz

Gdy żywienie ma znaczenie - Mikroodżywianie

Rzeżucha wykazuje właściwości zdrowotne i  lecznicze,  zawiera witaminę A i E oraz C- a to cenne dla zdrowia przeciwutleniaczami. Witamina A niezbędna jest w procesie widzenia, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i wygląd skóry, natomiast witamina C odpowiada m.in. za syntezę kolagenu oraz zwiększa przyswajalność żelaza.W rzeżusze znajdziemy również witaminę K, która jest nam niezbędna w procesie tworzenia czynników krzepnięcia krwi, ma również pozytywny wpływ na mineralizację kości. Roślina ta  zawiera  witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.Składniki te biorą kluczową rolę  w mikroodżywianiu jelitowym :) Rezżucha powinna być w naszym całorocznym menu a nie tylko od święta.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ