dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
10 Kwie

CHLEB OWSIANY

Płatki owsiane górskie - 8 łyżek, Drożdże - 50 g, Sól - 2 łyżeczki, Cukier - 1 łyżeczka, Ciepła woda - 1 litr, Mąka pełnoziarnista - 1 kg, oliwa z oliwek 40 g ( 4 łyzki), Słonecznik lub inne nasiona - 1 garść + 2 łyżki do posypania, Siemię lniane - 1 garść. Przygotowanie: Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól i cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, garść siemienia lnianego, garść słonecznika. Mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Górę polewamy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ