dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
11 Maj

Ciasto budyniowe z truskawkami

Ciasto budyniowe z truskawkami: Składniki: 700ml mleka, 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego, 100g erytrolu, 60g (3 sztuki) żółtka jaja, 12g (1.5 łyżki) żelatyny, 300g truskawek,- 80g biszkoptów bez cukru

Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ