dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
17 Lip

Szybkie środowe drożdzowe

Szybkie i proste drożdżowe:  250 ml mleka, 100g  cukru,  50g drożdży świeżych, 250g masła, 700g mąki, 4 żółtka,  2 szczypty soli kłodawskiej, owoce świeże sezonowe 200g - maliny, borówki, jeżyny, truskawki, brzoskwinie . Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i wymieszać, odczekać 10 minut, dodać mąkę 600 g  i roztopione masło 140 g. Wyrobić ciasto i ostawić. Z pozostałej  mąki i masła zrobić kruszonkę :) . Ciasto wyłożyć na blaszkę, posypać sezonowymi owocami i kruszonką. Odczekać ok. 30minut aż wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 40-50 minut. ZDROWEGO I SMACZNEGO :)

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ