dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
30 Lip

Międzynarodowy Dzień Sernika :)

Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika - przepis na sernik na zimno  Spróbujcie koniecznie, na pewno Wam posmakuje!

Składniki na spód: 2 jajka,  50g mąki np. orkiszowej,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  50g erytrolu,  50g masła,  50g gorzkiej czekolady, składniki na masę serową:

 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym

 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego

 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej

 owoce: 4 brzoskwinie/nektarynki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej.

Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

Smacznego! 

#sernik #dziensernika #przepis #ciastodomowe

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ